Een relatie is hard werken

Een goede relatie is hard werken. Dit is nogal een statement. Toch zit hier een kern van waarheid in. Je kan niet onderuit gaan zitten en verwachten dat je relatie goed en leuk wordt/blijft. Elke relatie is anders en ook mensen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Ook verandert je relatie mee met de levensfase waar je op dat moment in zit.

Aan het begin van een relatie ben je verliefd. Je ziet vooral de mooie kanten van je geliefde. Omdat de relatie nog nieuw en spannend is zullen jullie beiden je best doen om ervoor te zorgen dat de relatie zo leuk mogelijk is. Je onderneemt leuke uitjes, koopt een nieuwe outfit en laat de beste kan van jezelf zien. Maar dit gevoel blijft niet voor altijd. Als je langer bij elkaar bent zul je gewoontes of karaktereigenschappen bij je geliefde opmerken die je misschien minder leuk vindt. Als je samen gaat wonen of gaat trouwen zie je elkaar opeens veel vaker en ga je samen een huishouden runnen. Dit kan invloed hebben op de dynamiek in jullie relatie.

Een relatie is altijd in beweging. Het beweegt mee met de levensfase waar je in zit. Als je geen tijd en aandacht in je geliefde investeert zal de relatie dood bloeden. Je kan dan het gevoel hebben dat je in een sleur terecht komt of als broer en zus leeft. Vaak sluipt dit er in en merk je dit pas na meerdere maanden of soms jaren op. Op dat moment kan de motivatie ontbreken om hier verandering in te brengen omdat het voor je gevoel al te laat is.

Is een goede relatie hard werken? Ik denk van niet. Maar ik denk wel dat je er liefde, aandacht en energie in moet stoppen. Anders kan je niet samen groeien. Op het moment dat je blijft praten met je geliefde en blijft luisteren naar wat hij/zij te zeggen heeft blijf je in contact met elkaar. Lukt het niet om op een goede manier met elkaar in contact te komen? Ga dan samen terug naar de basis van jullie relatie. Hier volgen een paar gesprekstips:

  • Deel met je geliefde wat je in het begin van jullie relatie zo leuk vond aan hem/haar
  • Bespreek met je geliefde wat de eigenschappen zijn die je op dit moment in je geliefde waardeert
  • Maak een lijst van wat je de afgelopen maanden/jaren samen met je geliefde bereikt hebt

Relatietherapie is niet alleen voor stellen die het gevoel hebben dat dit het laatste redmiddel is. Relatietherapie kan bijdragen aan het versterken van je relatie. Het samen met je geliefde aangaan van een traject kan vertrouwen geven en verbondenheid creëren. Je kan advies en tips krijgen om ervoor te zorgen dat je niet in een sleur raakt. Zie het als een APK voor je relatie. Als je om de paar jaar gaat hoef je minder grote reparaties uit te voeren.

Hierbij kan je ook gebruik maken van de Egelantier relatie booster box! De box bestaat onder andere uit twee bewaarmappen met daarin informatie en oefeningen aan de hand van drie thema’s. Je kan op deze manier op een laagdrempelige en leuke manier het gesprek aangaan met je geliefde en elkaar (nog) beter leren kennen! Stuur een e-mail voor meer informatie of kijk op de Egelantier social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *